Sild 29

Store Kirkestræde og Hotel Møen

Store- og Lille Kirkestræde udgjorde, sammen med et mellemliggende stykke af Storegade, en åben trekantet plads, som først i 1700-årene blev bebygget. Store Kirkestræde blev da anlagt op til Kirkepladsens søndre port, mærkbart bredere end normalt. Huset på hjørnet af Storegade og Store Kirkestræde blev delvist opført i 1763, men blev udbygget omkring 1800. I 1845 blev det 50% brandskadet, og i 1919 blev huset ombygget til hotel.

Hotel Møen var et legendarisk hotel, kendt for sin fremragende mad og sit meget fine og velbevarede restaurationslokale fra 1919. Den gamle hotelejers datter, Gylla, var en af de virkelig kendte mønboere. Efter sine forældres død drev hun hotellet alene og det stadig helt i den gamle ånd. Hun kogte og stegte på  et gammeldags brændekomfur og havde køkkenet fuldt af kobbergryder og terriner, som vel at mærke blev brugt! Næsten hver eneste mønbo har gæstet Hotel Møn. Her holdt man runde fødselsdage, her fik man i kirkens nærhed begravelseskaffe, og her holdt vore utallige foreninger, sogneråd m.m. deres møder med gammeldags middage eller kaffeborde med hjemmebag. Gylla døde i 2013 88 år gammel, og efterlod et stort savn i byen; man kunne jo ikke undgå at møde hende, da hun næsten til det sidste egenhændigt hver dag fejede gade og holdt facaden pæn og ren.

Nu er Hotel Møn overtaget af Fonden Møns Bygningsfornyelse, der har udført en gennemgribende restaurering af det gamle og smukke, men meget nedslidte hus. For at tilfredsstille levnedsmiddelmyndigheder var det nødvendigt at  ændre på køkkenfaciliteterne, men bortset fra dette, er bygningernes ’klimaskærm’ og alle lokaler blevet istandsat i det gamle hotels ånd. Også sidebygningen på gårdsiden samt den gamle rejsestald er under istandsættelse. Der etableres en ’oplevelsrute’ over gården, gennem stalden og den smukke, gamle have ned til Havnestræde og havnen. Gå blot igennem, der er offentlig adgang, hvis portene ikke er låst. Når historiens vingesus har foldet sine vinger sammen, går du over Storegade til Luffes gård og sild 30.

54.983419, 12.28447